2.14.88.2, 2019-04-17 12:17:15

U leest:: Kamperen in het ongerepte Canada.

Kamperen in een 33 jaar oude Vanagon in het ongerepte Canada.

 

Ken je Yannick en Charlotte? Samen hebben ze op enkele jaren tijd de wondermooie reisblog Soms Ook Heimwee uit de grond gestampt. We zijn dus erg blij dat zij sinds kort ook deel uitmaken van het Volkswagen-team. Met hun stokoude Volkswagen Vanagon Westfalia, een paar camera’s, een volle rugzak en veel zin voor avontuur trokken ze de Canadese bossen in. 

"Er wacht ons een epische roadtrip."

Een roadtrip door de Rocky Mountains.

 

Er staat ons een epische roadtrip van Vancouver naar de iconische nationale parken Banff en Jasper in de Rocky Mountains te wachten. Jenny is de campervan die ons veilig door de bergen moet loodsen. De camper wordt nog een laatste keer opgeblonken en nagekeken voor de nakende 3.500 km lange tocht door het mooiste wat Canada te bieden heeft. Turend op een wegenkaart stippelt Charlotte het traject uit en Yannicks arendsogen speuren naar het vele wildlife dat zich achter elke bocht schuilt. 

"Hoe verder we de grote stad achter ons laten, hoe meer het gevoel van ultieme vrijheid ons overvalt."

 

 

Er zijn maar weinig snelwegen die omzoomd zijn met eindeloze landschappen waarvan je mond telkens weer openvalt. De Sea-to-Sky Highway is er één van. Deze legendarische route, beter bekend als BC Highway 99, neemt je mee vanaf de fjorden aan de wilde oceaan in Vancouver naar het hoge skigebied in Whistler.

Picknick bij de orka’s.

 

Jenny puft en zucht bergopwaarts maar ons kranige oudje haalt telkens weer de top. Vooraleer we de Rockies intrekken, beslissen we om bij valavond halt te houden aan een fjord. We spelen voor het eerst ‘komen eten’ in onze iconische kampeerwagen. Door het wat beslagen raampje zien we in de verte plots een school orka’s naderen. Vol verwondering rennen we naar de pier om deze majestueuze dieren te bewonderen. In ons huisje kookt de pasta over. 

 

Dag 1 on the road is nog niet voorbij en we hebben al de hoofdvogel afgeschoten. Dat is veelbelovend. Het Canadese wildlife maakt deze roadtrip nog spectaculairder dan we ooit konden dromen.

Kamperen in het wild.

Jenny heeft weinig moeite met de vele kilometers. Kilometers malen is ze gewoon. Toch doen we het rustig aan en laten haar het tempo bepalen. Admiral Freebee weerklinkt door de luidsprekers: Don't see me using the fast lane, I don't travel by high speed. Helemaal toepasselijk voor onze roadtrip. In de verte lachen de Rocky Mountains ons toe, het landschap wordt steeds indrukwekkender. We rijden langzaam maar zeker het territorium binnen van meer dan 10.000 wilde beren, elanden en poema’s.

Spannend is die eerste nacht kamperen in een stil en donker bos. 

 

We toveren de zitbanken om tot een mooi dubbel bed, klappen het dak open om gemakkelijk in de wagen te kunnen koken en draaien de voorste stoelen om, zodat onze veilige woonkamer op 4 wielen meteen wat ruimer wordt. De nacht valt. 

Op je bucketlist: nationale parken Banff & Jasper

 

Dan gaat het vooruit. De nationale parken Banff en Jasper staan synoniem voor vele watervallen, gletsjers en diepblauwe meren. De wandelpaden trakteren ons volop op Indian Summer-kleuren.

 

September is trouwens de beste maand voor een roadtrip door Canada: de meeste toeristen zijn alweer vertrokken en de dieren zijn nog niet toe aan hun winterslaap. De herfst maakt van elk landschap een kunstwerk. 

Onze rondreis van drie weken is voorbij gevlogen.  

In onze campervan hebben we elke nacht als roosjes geslapen. Wild kamperen wisselden we af met betalende campings. Zelfs een auto die zo oud is als wijzelf bood alle comfort dat we nodig hadden tijdens deze onvergetelijke kampeertrip op vier wielen. Hij is - echt waar - de ideale manier om dit prachtige land te verkennen. 

Waar wacht je nog op?