Ein Volkswagen Nutzfahrzeuge California mit Hochdach steht vor dem illustrierten Schriftzug „California Dreaming“.
Ein Volkswagen Nutzfahrzeuge California mit Hochdach steht vor dem illustrierten Schriftzug „California Dreaming“.
Ein Volkswagen Nutzfahrzeuge California mit Hochdach steht vor dem illustrierten Schriftzug „California Dreaming“.
Ein Volkswagen Nutzfahrzeuge California mit Hochdach steht vor dem illustrierten Schriftzug „California Dreaming“.
California

De California in Californië.

California

De California in Californië.

In 2018 wordt de cultcamper dertig jaar. Dat moet worden gevierd! Met een reis door de Amerikaanse staat die de California zijn naam schonk.

Reis naar de vrijheid

Vele uren zon. Eindeloze stranden. Adembenemende landschappen. Oneindige snelwegen. Als je aan Californië denkt, lonkt de vrijheid en het avontuur. Het was net dit gevoel dat dertig jaar geleden de eerste California inspireerde. En dat doet het nog steeds. Want de camper zoals die vandaag bestaat, is uitgerust met de modernste technologie. De spirit is nog steeds die van toen. Tot vandaag staat de California voor ongebondenheid. Voor de avontuurlijke geest. Dus waar zou zijn dertigste verjaardag beter kunnen worden gevierd dan daar waar alles is begonnen: in Californië.

Ein Volkswagen Nutzfahrzeuge California fährt eine kalifornische Straße entlang.

Californië, here we come!

Na onze vlucht over de grote plas worden we in Californië door de zon verwelkomd. Ook onze California Ocean staat ons aan de luchthaven al op te wachten.

Maar voor we vertrekken, maken we ons vertrouwd met de belangrijkste uitrusting. Ten slotte heb je voor een roadtrip door de Golden State vooral één ding nodig: een goede airconditioning. Ons huis op wielen beschikt over de Air Care Climatronic. Dankzij de sensor in de leefruimte wordt de binnentemperatuur voortdurend op onze feelgoodtemperatuur in de bestuurderscabine afgestemd. En dat is in deze omgeving absoluut noodzakelijk. Want als het buiten Californisch heet is, blijft het binnen aangenaam koel.

En als ’s avonds de zon ondergaat of als het ’s morgens vroeg op het strand nog wat fris is, hebben we het in de California met de optionele interieurvoorverwarming aangenaam warm. Perfect, we kunnen vertrekken.

Onze eerste bestemming: Malibu. Het eenvoudig te bedienen navigatiesysteem toont ons de weg ernaartoe. We worden onderhouden door het krachtige audiosysteem met acht in de camper geïntegreerde luidsprekers. We draaien de muziek open en sturen de legendarische Pacific Highway op. Het avontuur kan beginnen. Californië, here we come!

Grenzeloze mogelijkheden

Eine illustrierte Karte des Staates Kalifornien.

Vrijheid. Al dertig jaar beleven de fans en bestuurders van de California dit gevoel. In Duitsland, Europa en over de hele wereld. Maar nergens is dit zo voelbaar als hier in de Golden State. Alles lijkt mogelijk, niets wordt begrensd. Dat voelen we in elke bocht. Oh ja, het is een unieke belevenis om met de legendarische California door Californië te rijden.

Of je nu met de camper op de smalle kustwegen langs de Stille Oceaan rijdt, op de brede snelwegen, of door de indrukwekkende steden of wondermooie landschappen, op elk ogenblik valt er iets nieuws te ontdekken. Het volgende moment zetten we koers naar Venice Beach om een absolute fan van het busje, Martin, te ontmoeten.

In het begin was er het busje

Als geen ander belichaamt Martin de levensstijl van de surfers. Hij woont in het legendarische Venice Beach. Al acht jaar geeft hij er surflessen. Om nieuwe klanten aan te trekken parkeert hij elke dag zijn Volkswagen-busje aan de kustlijn. En meestal duurt het niet lang tot de aanblik van zijn kleurrijke busje effect sorteert.

Zijn zaak is Martin trouwens alleen begonnen met een T1-busje. Dat deed tegelijk dienst als zijn huis. Vandaag is hij eigenaar, ondernemer en huisbaas. Net dat is de vrijheid waarvoor Californië staat.

Surfer Martin sitzt am Steuer seines Californias und grüßt uns lächelnd.
Surfer Martin steht am Strand vor zwei alten Bullis. Er macht die „Hang Loose“-Geste.
Mijn VW-busje is mijn leven. En ik ben er dol op. Al tien jaar. Mijn thuis is de wereld – en Los Angeles is de mooiste plek die bestaat.
Martin

Er was eens een camper

Toen de eerste California dertig jaar geleden op de markt kwam, was dit het begin van een unieke successstory. Een kampeerwagen die een icoon werd. Sindsdien hebben er al 157.500 California’s op onze planeet rondgereden. Altijd op zoek naar avonturen – en om de avonturen van het dagelijkse leven te trotseren.

Daarvoor werd de technologie van het voertuig natuurlijk continu geoptimaliseerd. De California van vandaag is gebaseerd op de meest actuele versie van de T-bouwreeks. Zijn oorspronkelijke DNA heeft hij echter tot vandaag bewaard. Zo is bijvoorbeeld zijn vouwbalg een constante gebleven net zoals het voor een compacte woonwagen buitengewone formaat van het interieur.

Der Volkswagen Nutzfahrzeuge California hält hinter einem großen „Motel“-Schild an einem kalifornischen Highway.

Welkom in hotel California

Na onze afspraak met Martin zoeken we een plek om te overnachten. Na de lange vlucht en de eerste kilometers op de kustwegen van Californië hebben we die pauze echt wel verdiend. We gebruiken die ook om kennis te maken met de kampeeruitrusting van ons rijdende hotel. In de keuken van de California Ocean bevindt zich bijvoorbeeld een gasfornuis met twee pitjes, een spoelbak met stromend water, een koelkast en voldoende opbergruimte.

Onze lichte avondmaaltijd is snel bereid. Nog sneller hebben we beslist waar we die zouden opeten. Buiten natuurlijk, met blik op de Stille Oceaan – uniek! Dus snel het elektrohydraulische uitvouwdak uitgepakt, de ingebouwde luifel uitgerold, en genieten maar. Van het eten en het uitzicht. Daarna trekken we ons terug in onze Penthouse Suite van ons hotel California: in het ruime bed met lattenbodem op de ‘eerste verdieping’. Goede nacht? Bijna. De drie vensters met ritssluiting van het uitvouwdak trakteren ons voor het inslapen op een groots uitzicht op het fantastische kustlandschap van Californië. We dommelen haast meteen in.

Er is niets mooiers dan het gevoel over de Pacific Coast Highway in Californië te rijden. Het is een vrijheidsgevoel waar we allen stiekem van dromen.
Der Volkswagen Nutzfahrzeuge California steht bei Nacht auf einer Wiese. Die Markise ist ausgefahren. Darunter stehen Campingmöbel.

Meer ontspannen rijden

De volgende dag rijden we door het Los Padres National Forest. Spannend! Want de rit leidt zowel door bos als over met sneeuw bedekte bergen. Gelukkig is de California uitgerust met de vierwielaandrijving 4MOTION: superieure tractie, optimaal in de hand en fijngevoelige besturing. In vrijwel elke situatie, op vrijwel elke ondergrond.

Niet minder praktisch: de optionele 7-traps DGS met dubbele koppeling die een volautomatische, haast onopmerkzame schakelgang zonder trekkrachtonderbreking mogelijk maakt. Bij dergelijke heerlijke uitzichten is afleiding tenslotte het laatste wat we wensen. Later activeren we nog de Cruise Control. Voor nog meer ontspanning. En nog meer vrijheid tijdens de rit.

Der Volkswagen Nutzfahrzeuge California steht bei Sonnenuntergang im Gegenlicht auf einer Küstenstraße direkt am Meer.

Zeker is zeker

Waarom is Californië zo’n geliefde vakantiebestemming? Omdat het gewoon alles biedt. Gespleten kusten. Wondermooie stranden. Gloeiende woestijnen. En indrukwekkende steden, natuurlijk. Bekijken we eens hoe onze California het in een eerder stedelijke omgeving doet. En waar ging het beter dan in Mulholland Drive? Of in Downtown Hollywood in Los Angeles? De pulserende binnenstad van Hollywood, de perfecte plek om de rijhulpsystemen van de California te testen.

Al op de snelweg richting Hollywoord beginnen we eraan. De automatische afstandsregelaar ACC past onze snelheid aan onze voorligger aan. Hij zorgt ervoor dat we altijd afstand houden. In de binnenstad staat aansluitend de rijstrookassistent Side Assist in het middelpunt. Hij waarschuwt ons via een signaal in de buitenspiegel zodra er, bij het veranderen van spoor, een voertuig dat door de sensoren is gedetecteerd, in de dode hoek komt. In dit verkeer? Een zegen.

Daag, Californië! De reis gaat verder.

De verjaardagstrip loopt veel te snel ten einde. Na een paar dagen Californië is het alweer afscheid nemen voordat we met vele ‘ingepakte’ onvergetelijke herinneringen huiswaarts gaan.

Maar ook daar wacht de vrijheid. Ook bij ons zijn er vele avonturen te beleven. In de Alpen bijvoorbeeld. Of in het Elbsandsteingebergte. Of op de vlakke horizons tussen Noord- en Oostzee. Op modderige campings of gewoon in het avontuur van elke dag met het gezin. Maar waarheen de reis ook gaat, de California maakt ze beter.

Der Volkswagen Nutzfahrzeuge California fährt durch eine kalifornische Innenstadt. Um ihn herum funkeln bunte Leuchtreklamen.

Drie decennia. Vier modellen.

In de voorbije dertig jaar is de California tot een legende uitgegroeid. Zoals geen andere camper belichaamt hij de geest van de straat zonder einde. Elk model beschikt over de modernste techniek en uitrusting, die elke generatie avonturiers een stukje meer vrijheid gaf.

California T3: 1988

De generatie van motoren achterin.

California T5: 2004

De eerste eigen camper.

California T4: 1990

Welkom in de wereld van de motoren voorin.

California T6: 2015

De huidige modernste California.

Uw browser blijkt niet up-to-date te zijn.

Het kan zijn dat onze website hierdoor niet optimaal werkt.
We raden u een update van uw webbrowser aan!

De nieuwste versie staat telkens en overal garant voor een goede internetervaring.

Bedankt voor uw bezoek en veel plezier,
uw Volkswagen Commercial Vehicles-team.