Premie tot € 15.000 in Brussels Gewest voor milieuvriendelijke bestelwagens1

Dieselbestelwagens zijn hoe langer hoe minder welkom in onze hoofdstad. Het goede nieuws is dat wie kiest voor een milieuvriendelijkere variant, hiervoor onder bepaalde voorwaarden tot 15.000 euro premie kan ontvangen. We geven hier alvast antwoorden op de meest prangende vragen.

Welke voertuigen zijn niet meer welkom?

Euro 4-dieselbestelwagens mogen al sinds 2022 niet meer binnen in de Lage Emissiezone, vanaf 2025 zijn ook Euro 5-diesels niet meer welkom. Deze regelgeving geldt dus ook voor bestelwagens met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton.

U komt in aanmerking voor een premie als:

  • de nieuwe bestelwagen elektrisch is (of, in het geval van een vervanging van een voertuig in klasse N1 II en III, een bestelwagen van dezelfde klasse, aangedreven door benzine- of aardgasmotor of hybride motorisatie).
  • de bestelwagen bestemd is voor goederenvervoer.
  • de bestelwagen aangekocht of financieel geleaset is.
  • de eigenaar van de bestelwagen minstens één actieve vestiging in Brussel heeft.

De premie laat met name zelfstandigen en KMO’ers toe om hun wagenpark op een budgetvriendelijke manier te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst.

Hoe groot is de premie?

  • Ruilt u uw Euro 4-diesel voor eind 2023 in voor een elektrisch model, krijgt u tot max. 30% van de aankoop- of leasekosten vergoed.
  • Ruilt u uw Euro 5-diesel in voor een elektrisch model, hebt u tot 31 maart 2025 recht op een vergoeding tot max. 40% van de aankoop- of leasekosten.
  • Het plafond van de premie bedraagt € 15.000 (voor zelfstandigen en micro- en kleine ondernemingen) en € 10.000 (voor middelgrote ondernemingen).
  • Per kalenderjaar is er een maximum van drie gesubsidieerde wagens.

Welke nieuwe bestelwagen kies ik?

ID. Buzz Cargo

Vanzelfsprekend is de Volkswagen ID. Buzz Cargo een valabele oplossing. Hij heeft een laadvolume van 3.900 liter, tot 650 kg laadvermogen en een trekgewicht tot 750 kg (ongeremd). Zijn rijbereik (WLTP) bedraagt tot 423 km, ideaal dus voor snelle, emissievrije leveringen binnen het Gewest.

Interesse? Ontdek hem hier… en reserveer meteen een testrit!

e-Crafter

Op zoek naar wat meer laadvolume? Overweeg dan de Volkswagen e-Crafter. De accu ervan is gemonteerd in een ruimtebesparende constructie onder de laadvloer, wat deze krachtige elektrische bestelwagen ideaal maakt voor met name koeriers-, expres- en pakketdiensten. Met een laadvermogen tot 959 kg en een actieradius tot 115 km is de Volkswagen e-Crafter uiterst geschikt voor (emissievrije!) stadsdistributie.  

Interesse? Ontdek hem hier… en reserveer meteen een testrit!