Unlock Drie weken Italië & Sardinië

Op zoek naar een tip voor een zorgeloze nazomer-kampeertrip? Yannick & Charlie van somsookheimwee.be trokken met de Volkswagen T6 California Ocean drie weken lang door Italië, van top tot teen, inclusief Sardinië.

Goed voor 4800 kilometers op de teller. Welke route namen ze en welke verhalen leverde dat op?

De mooiste start: via Zuid-Tirol

We rijden tot we vlot drie landsgrenzen overgestoken hebben en in het noorden van Italië landen. In het holst van de nacht zoeken we een veilig plekje langs de kant van de weg. Meteen een schot in de roos, want wanneer we in de ochtend een kijkgaatje in de aangedampte ruiten wrijven doemt het eerste bergmeertje op. Je zou haast dat Zuid-Tirol ook Italië is, door de vele Duitse benamingen op de bordjes onderweg, de houten blokhutten met geraniums en de reusachtige besneeuwde bergpieken. Tips voor stops onderweg? Dan denken we aan de bekende pittoreske kerkjes van Santa Maddalena en San Giovanni. We nemen de tijd om het fenomenale landschap van de Seiser Alm, de grootste en meest hooggelegen alpenweide van Europa, te bewonderen. Alpe di Siusi is niet alleen een prachtig skigebied, maar ook gekend voor haar fantastische zonsondergang.

Ontwaken in gouden licht

Onmogelijk om links te laten liggen, zijn de bijna gifgroene en hemelsblauwe meren in Tirol. Het meeste bekende - en drukst bezochte - is Lago di Braies, met haar typische houten aanlegsteiger en romantische roeibootjes tegen een geweldige backdrop van bergtoppen. Onze gouden tip: probeer er voor 10 uur ‘s ochtends aan te komen, zo ben je zeker van een plekje op de parking. Of rij een half uurtje verder naar de Toblacher See, minder bekend maar daarom niet minder mooi. Nergens komt de zon zo mooi op als boven de piekende Dolomieten, met Passo di Giau als de meest uitgelezen plek. Zoek hier een slaapplek voor de nacht, zodat je bij het vroegste ochtendgloren het kofferdeksel kan opengooien en vanuit je warme bed kan genieten van overstekende kuddes schapen en geiten in het gouden licht.

Venetië als verplichte tussenstop

Na enkele dagen herbronnen en frisse neuzen halen in het hooggebergte van Italië, verlangen we naar enkele graden en enkele truien minder. We dalen verder af, maar we kunnen niet voorbijgaan aan één van de meest toeristische hoogtepunten van het land. Venetië ligt midden op de route en onze timing is perfect. Ook met de camper is Venetië een ideale stop op je roadtrip, want je vindt rondom de stad meerdere campings & camper parkings van waaruit je met het openbaar vervoer snel in het historische centrum staat. Nog een pluspunt aan kamperen: je raakt op zo’n camping snel aan de praat met andere camper-eigenaars die je bucketlist verder aanvullen en de beste verborgen slaapplekjes kunnen aanraden op je verdere reis. Heerlijk!

De volgende dag rijden we de oostkust door Emilia en de Marche naar beneden, onderweg maken we gebruik van handige camping-apps als CamperContact en Park4Night, op zoek naar de volgende slaapplek. Onze keuze valt op Pineto Beach Camping, in de buurt van Pescara, pal aan een quasi-privé strand.

Napels zien en… pizza eten!

Voor de grote oversteek richting Napels gooien we ons nog in de drukte van de Amalfi-kust, een aaneenrijging van de meeste charmante kustdorpjes tegen een steile rotshelling geplakt, met schattige gekleurde huisjes en romantische stranden. Iets verderop richting Napels vind je de historische site van Pompeii, ideaal om die geschiedenislessen van vroeger eens in levende lijve te zien. Zeker een stipje waard op je rondreis, als je zo’n halve dag uittrekt voor je bezoek aan de site en de moeite neemt om een gids (of audio-gids) te boeken ter plaatse. Geen betere plek ter wereld dan Napels om van pizza te genieten, het is de bakermat van dit nationale gerecht. De authentieke Napolitaanse pizza, zoals zo mooi beschreven in de verfilmde bestseller “Eat Pray Love” van Elisabeth Gilber, eet je bij L'Antica Pizzeria da Michele, voor een spotprijsje in het authentiek decor. Probeer rond 17h-18h te gaan, zo vermijd je de lange files.

Sardinië, het Hawaii van de Middellandse Zee

Vanuit Napels kan je de ferry nemen naar Cagliari, de grootste stad in het zuiden van Sardinië. De oversteek duurt zo’n 13 uur, ideaal dus om de overtocht ‘s nachts te maken, zodat je ‘s morgens voet aan wal zet in Sardinië! Ze noemen het eiland ook wel eens ‘the windy island’. Met name van oktober tot en met april hou je er best rekening met flink wat wind. Voorts is het er zonnig en warm en heerlijk nazomeren in het najaar, wanneer de drukkende warmte samen met de hordes toeristen vertrokken is. Het eiland is op maat gemaakt van de kampeerder op vier wielen. Het aanbod aan campings is enorm, van aan de zee tot diep in de bergen, van klein en rustiek tot stevig uitgerust met een groot aanbod aan activiteiten. Wildkamperen is strikt verboden, maar slapen in je voertuig mag je quasi overal zolang je je tafel en stoelen niet uitstalt onder de luifel bijvoorbeeld.

Ideaal voor outdoorliefhebbers

De natuur van het eiland smeekt haast om ontdekt te worden en echte outdoorliefhebbers kunnen zich hier volop uitleven in hikes, beklimmingen, duikavonturen en MTB-tochten. Een waar wonder is het nationaal park van Gola di Gorropu, ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Langs twee wandelroutes, de één wat pittiger dan de ander, daal je af tot in de canyon met links en rechts van je de hoogste rotswanden van Europa. In de Golfo di Orosei vind je de meest unieke baaitjes met glashelder water. De stranden zijn best afgelegen, dus trek je stevige schoenen aan en neem voldoende water mee voor een pittige hike, maar met een geweldige beloning aan het eind: Cala Goloritzè.

Terugtocht in etappes

Tien dagen lang leven we ons uit op het eiland. Om maximaal plezier te beleven aan onze terugtocht, reizen we in etappes terug naar huis. Na dagenlang kamperen, baden we onszelf enkele nachten in de luxe van zachte hotelbedden en donzige badjassen in Santa Teresa. De allerlaatste nacht op het eiland kamperen we echter opnieuw, aan een godvergeten baai in het midden van het niets. Een ideaal afscheid van Sardinië. We nemen op de terugreis de ferry vanuit Olbia naar Livorno aan de westkust in Toscane. Zo kunnen we makkelijk nog Pisa meepikken op de weg terug vanop Camping Village Torre Pendente. We slapen op een kwartiertje wandelen van het centrum, plonsen nog even in het zwembad en kijken vanop een afstand geamuseerd hoe elke toerist zich in de bekende pose naast de toren waagt. Maar dan moeten we echt naar huis. We kunnen het niet laten en zoeken nog een aller-aller-laatste strand in Viareggio op voor die ene laatste duik in het lauwe, blauwe water van de Middellandse zee en kruipen nadien een laatste keer in de warme armen van ‘onze’ California.

Onderstaande blijft best – is essentieel in ons roadbook

Overzicht route

België - Luxemburg - Duitsland - Italië - Sardinië - Zwitserland - Frankrijk - België

1. Leuven - Lago di Resia, Zuid-Tirol
2. Lago di Resia - Santa Maddalena - San Giovanni - Seiser Alm & Alpe di Siusi
3. Seiser Alm - Lago di Braies & Toblacher See - Passo di Giau

10.  Cagliari - Villasimius - Camping Coccorrocci (Marina di Gairo)
11.  Coccorrocci - Golfo di Orisei -  Hike naar strand ‘Cala Goloritzè’
12.  Passo Ghenna Silana - Hike in National Park ‘Gola di Gorropu’- Camping Sa Prama (Orosei)

16.  Olbia - Santa Teresa - La Coluccia Hotel
17.  Santa Teresa Gallura
18.  La Coluccia - Olbia - Ferry naar Livorno
19.  Livorno - Camping Village Torre Pendente (Pisa)
20.  Pisa - Mulhouse

4.  Passo di Giau - Venetië
5.  Venetië - Bologna - Ancona - Pineto beach camping
6.  Pineto beach
7.  Pineto - Amalfi coast - Pompeii
8.  Pompeii - Napels
9.  Napels - Ferry naar Cagliari

13.  Camping Sa Prama
14.  Camping Sa Prama - San Teodoro
15.  San Teodoro - Olbia

21. Pisa - Mulhouse
22. Mulhouse - Leuven

Huur een Volkswagen California

Geïnspireerd? Huur zelf een camper en maak uw eigen avontuur.